CELULIT? KAKO NASTANE? KAKO SE GA ZNEBIMO?

celulit

Ne to ni eden izmed tistih člankov, ki vam bo povedal kako se znebiti celulita v enem tednu, saj je realnost nekoliko drugačna. Če tega še niste opazile, lahko prej preizkusite nešteto izdelkov in anticelulitnih programov, potem pa verjamem, da se boste vrnile sem.

Da se celulita lahko znebimo, moramo vedeti kako nastane. Velikokrat reče kakšna ženska, jaz jem vse pa nimam celulita. Pride spet druga in reče, zelo pazim kaj jem, ukvarjam se s športom, celulita pa se še vedno ne morem znebiti. Prvi razlog za to je:

  1. Vsako telo je drugačno! Manjvredna hrana ne prizadane vseh ljudi enako. Veliko je odvisno od zmožnosti jeter in drugih organskih sistemov, da nas razstrupijo. Nekaterim ljudem je že z dednostjo dano telo, ki se je sposobno učinkoviteje razstrupljati. Če se ne moremo sproti, vsak dan razstrupljati, se strupeni odpadki z leti postopno vgradijo v naše telo in shranijo, podobno kot se zamašijo drobci stroja. Te odpadki nam povzorčajo ogromno težav z zdravjem in ne samo s celulitom. Vendar se vrnimo k celulitu.
  2. CELULIT = STRUPENA MAŠČOBA = ZAŠČITA TELESA. Kot vemo je v hrani, ki jo jemo danes ogromno aditivov, pesticidov ter strupenih kislih odpadkov. Vse to, telo nakopiči v maščobna tkiva, jih z njimi prepoji, da mu ne bi škodovali. Drugače povedano, če razstrupite maščobo, bo izginil tudi celulit ter nekaj kilogramčkov.

Kje najdete nekatere “odpadke” ponavadi piše že na embalaži izdelkov. Pa, za vse tiste, ki boste ob tem rekli, “res nimam časa, da bi prebirala vsako etiketo”. Če se vam z branjem etiket na embalaži ne da ukvarjati, enostavno izločite predelano hrano s svojega jedilnika. To je tako ali tako priporočljivo. Zavedati pa se moramo, da so nekateri skriti malo bolj. Kot na primer ovoj oreščkov, ter stročnice.

“Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske kisline (organske kisline, v katere je vezan fosfor). Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in s cinkom ter blokira njihovo absorbcijo. Zato lahko pride v telesu do resnega pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase. Z namakanjem nekaj manj kot sedem ur v topli vodi, nevtraliziramo velik del fitinske kisline.”

Večino oreščkov in žitaric je dobro namakati vsaj 12 ur. Pri stročnicah pa se ta čas podvoji.

Za zdravo in lepo telo ne potrebujemo nikakršnih diet. Še posebaj ne diet, ki povzročajo nam in telesu ogromno stresa, s katerim naredimo telesu veliko več škode kot koristi. Za to pa je potrebna sprememba načina prehranjevanja. Vsaka sprememba pa zahteva svoj čas in majhne korake. Za to pa je potrebno leto dni ali več. Odvisno kakšen je vaš način prehranjevanja sedaj. Postavite si dolgoročen cilj zdravega prehranjevanja in se ne sekirajte, če na poti delate napake. Pomembno je samo, da se jih zavedate in jih s časom odpravite. Korak po korak.

Ne pozabite na redno gibanje, ki bo telo prekrvavilo in mu pomagalo, da vam pomaga pri razstrupljanju. Hodite vsaj pol ure dnevno.


KDAJ JESTI IN KAJ?

Velikokrat smo že slišali rek: zajtrkuj kot kralj, kosi kot princ in večerjaj kot berač. Vendar smo v tej poplavi informacij in znanstvenih raziskav preveč zmedeni, da bi sploh še vedeli kaj jesti, kako ter kdaj. Morda vam lahko tale članek pomaga izbrati pravo pot za vas.

Menim, da je najbolje pogledati svoje fiziološke procese ter poslušati svoje telo, saj mu le tako lahko nudimo pomoč pri nemotenem izvajanju življenskega procesa. V telesu imamo dva avtonomna živčna sistema, simpatičnega in parasimpatičnega. Prvi je aktiven od 3h zjutraj pa do 15h popoldne. V teh urah je absorbcija v črevesju 100%. Vsi procesi v telesu potekajo zelo hitro. Od 15h popoldne pa do 3h ponoči, ko je aktiven parasimpatični živčni sistem, pa je absorbcija v črevesju le 30%. Vsi procesi v telesu se odvijajo zelo počasi. Kar pomeni, če boste zvečer pojedli preveč slarkorja in težke hrane, se boste zjutraj zbudili utrujeni, zatečeni… saj telo nima časa opravljati svoje prečiščevalne naloge. Vse kar boste pojedli popoldne se lahko naloži v odvečno maščobo.

Blog o zdravju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja